20 Mayıs 2012 Pazar

Gunpowder (Barut)

Barutenerjiyi biriktirmek, taşımak ve harekete geçirmek için kullanılan ilk teknolojilerden biridir.


Bu teknoloji ilk olarak çinde ortaya çıkmış ve havai fişek yapımında kullanılmıştır.sonralarıda silah yapımında kullanılmaya başlanmıştır


O zamandan günümüze kadar barut silah alınında bir devrim yapmıştır.toplar,tüfekler derken artık günümüzde binlerce mermi yapabilen silahlar ortaya çıkmıştır bunların hepsi barutun kullanımının gelişimi ile mümkün olmuştur.


Barut bir karbon,kükürt,sodyum nitrat gibi bileşiklerden oluşur.yanma hızı basınçtan etkilenmediğinden dolayı, patlayıcı özelliği gösterir ama yavaş ayrışmasından dolayı da oldukça güçsüz bir patlayıcı sayılır. Bu özelliğinden dolayı daha çok itici bir güç olarak kullanılması tercih edilmiştir. Yandığında silahın namlusuna zarar veremez ama mermiyi itecek yeterli kuvveti yaratır.Fakat kayaların parçalanması gibi uygulamalar için gücü yetersizdir ve bu gibi durumlar için dinamit gibi baruttan daha güçlü patlayıcılar kullanılır.Toz taneciklerinin büyüklüğü, barutun yanma hızını belirler. Daha küçük tanecikler, daha fazla yüzey alanı yaratır bu da daha hızlı yanma demektir. Kovan içinde sıkılaştırılması yanma başladığında patlama yaratır.

Daha detaylı bilgi için lütfen aşağıda verdiğim bilimsel makalelerden yararlanınız


Teşekkürler:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder